Selecteer een pagina

Er wordt steeds vaker voor gekozen om de boot uit het water te halen na het vaarseizoen. En dit is een verstandige keuze want in een loods staat uw boot droog tijdens de gehele winterperiodes. Tijd dus om uw boot winterklaar te maken zodat uw boot zonder problemen het aankomend vaarseizoen weer te water kan gaan. U bespaart immers op langer termijn veel kosten als u de boot goed voorbereid op het najaar. Voor een soepel lopend motorblok is het altijd van belang om uw motorolie te verversen. Mocht u dit niet doen dan trekt het motorblok steeds meer vocht aan wat leid tot slechte smeereigenschappen. Het is daarom verstandig om hier goed mee om te gaan. Dit geld uiteraard ook voor een buitenboordmotor.

Wat komt er kijken bij het winterklaar maken?

U wilt uw boot geheel winterklaar krijgen zodat u geen omkijken meer heeft? Het is dan verstandig om eerst de poliswaarden te controleren bij uw bootverzekering. Want niet iedere verzekering dekt u als u de boot zelf winterklaar maakt. En net als het motorblok in een boot heeft een buitenboordmotor ook een onderhoudsbeurt nodig. Laat dit door een watersportspeciaalzaak verzorgen en uw boot wordt geheel winterklaar gemaakt. Bij een onderhoudsbeurt wordt gekeken naar de impellor, leidingen, V-snaar, olie, schroef en schroefas. Enige beschadigingen worden ook grondig gecontroleerd. En er wordt ook altijd goed gekeken of de schroef nog wel goed bevestigd en geborgd op het as zit.

Handige tips voordat u een onderhoudsbeurt aanvraagt

Verzekeringsmaatschappijen zullen u er op wijzen om buiskappen, kussens, beddengoed, zeilen en elektronische apparaten van boord te halen. Sla dit zelf thuis op en controleer de stekkers op corrosie. Mocht de boot ter water blijven liggen? Controleer dan of de loosgaten of andere waterdoorvoergaten dicht geslipt zijn. Dit komt voor doordat er vuil of bladeren blijven zitten. Als laatste is het geen overbodige luxe om het vochtpercentage aan boord zo laag mogelijk te houden. Maak het dek, douche en toilet zo goed mogelijk vocht vrij en dek de boot goed af zodat vocht geen kans krijgt. En blijf uw boot regelmatig controleren tijdens het winterseizoen. De weersomstandigheden kunnen nog voor onverwachte gebreken zorgen dus een regelmatig bezoek is daarom niet overbodig. Dit is vooral verstandig als u de boot tijdens de winter buiten stalt.

Het stallen van uw boot bij een erkend bedrijf?

Past de bootverzekering nog bij uw huidige situatie? Dan zullen er geen ongewenste financiële risico’s oplopen en kunt u gerust opzoek naar een winterstalling voor uw boot. Tegenwoordig bezitten enige winterstallingen ook over werkplaatsen. Het voordeel hiervan is dat uw boot veilig de winter door zult halen en voorzien zal worden van een onderhoudsbeurt. Voor een erkend bedrijf betreft het stallen van uw boot en onderhoud aan uw buitenboordmotor gaat u naar een watersportspeciaalzaak. Maar let er wel op dat er veel vraag is naar winterstallingen na het vaarseizoen. Dus ben er snel bij!