Selecteer een pagina

Paniekaanvallen zorgen ervoor dat een persoon niet het gevoel heeft de symptomen, die ze ervaren, te kunnen beheersen. Het fysieke effect van paniekaanvallen (duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid, gevoelloosheid, lichamelijke schokken, koud zweet en pijn op de borst) lijkt sterk op de tekenen van een hartaanval. Dit is een zeer overweldigende ervaring, die patiënten laat hyperventileren en het gevoel geeft van geen controle over de paniekaanvallen te hebben.

Interessant is dat het vaak de hyperventilatie zelf is, die een persoon van een angsttoestand naar een paniektoestand brengt. Wanneer we hyperventileren, ademen we snel door onze mond, verhogen we de zuurstofinname en verlagen we de kooldioxide-inname naar ons lichaam. De effecten die volgen zijn de hierboven genoemde symptomen, die in sommige gevallen ronduit lijken op een hartaanval.

Wanneer zich een paniekaanval begint te ontwikkelen, begint een persoon waarschijnlijk te hyperventileren. Daarom is het belangrijk om dit proces te stoppen voordat het een negatief effect produceert.

Op deze manier kun je dat doen:

  1. Sluit je mond zodat je door je neus ademt, omdat dit de overmatige opname van zuurstof vermindert en de kooldioxide in balans houdt.
  2. Haal diep adem door de neus en houd dit tien seconden vast. Houd vervolgens je mond gesloten en adem langzaam door de neus weer uit.
  3. Doe het bovenstaande gedurende een volledige minuut, neem drie seconden adem in door de neusgaten en adem drie seconden uit door de neusgaten.
  4. Tot slot, adem diep in door de neus. Houd de adem tien seconden vast en adem langzaam weer uit.

Deze methode moet voorkomen dat de hyperventilatie doorgaat. Maar als je merkt dat je nog steeds hyperventileert, herhaal dan alle bovenstaande stappen totdat je adem volledig is hersteld. Als je eenmaal bent gestopt met hyperventileren, heb je met succes weer controle over de paniekaanval gekregen. Dit lijkt misschien alsof je te maken hebt met slechts één symptoom van een paniekaanval, maar dit ene symptoom zal ook de anderen weer beïnvloeden.

Niet iedereen behandelt op dezelfde manier angst, paniek of stress. Er zijn verschillende oplossingen voor verschillende situaties. Als je meer wilt weten, bezoek dan eens onze website om te lezen over hyperventilatie en de chronische hyperventilatie test.